Χρειάζεται να βουτήξεις στα βαθιά νερά, για να αλιεύσεις μαργαριτάρια

Ο Γεράσιμος Μιχελής είναι απο τους ηθοποιούς που ξεχώρισαν από τη πρώτη τους πατημασιά στο σανίδι. “φώναξε” αμέσως το ταλέντο του και ξεχώρισε με την επιβλητική του παρουσία, την σκηνική του ευγένεια και την σοβαρότητά του. Η καθαρή φωνή του, το έντονο βλέμμα του, η αίσθηση του μέτρου σε συνδυασμό με το χιούμορ του τον έκαναν πολύ γρήγορα έναν από τους καλύτερους ηθοποιούς που έχουμε σήμερα στο θέατρο και έναν λαμπερό πρωταγωνιστή. Φημίζεται για το πάθος του στο θέατρο, την ολοκληρωτική αφοσίωση του στην τέχνη, τον σεβασμό του στη δουλειά και τους συνεργάτες του, την αμεσότητά του.

Πές μου κάποια έργα ή συνεργασίες σου που θεωρείς “σταθμούς”στην καριέρα σου.

Η πρώτη συμμετοχή μου σε παράσταση ήταν στην Αντιγόνη του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Λευτέρη Βογιατζή. Να ξεκινάς την επαγγελματική σου καριέρα με τον κορυφαίο σκηνοθέτη- δάσκαλο, είναι σπουδαίο πράγμα, είναι θείο δώρο!
Ήμουν στον χορό και είχα τον ρόλο του Κρέοντα. Ως νέος ηθοποιός τότε, μαθήτευσα στην τέχνη του λόγου, στην τέχνη της κατανόησης. Μαθήτευσα σε μια προσήλωση, σχεδόν σχολαστική, στο γράμμα του κειμένου. Είχα την τύχη να μαι , για πέντε χρόνια, στο πλάι ενός από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες του θεάτρου μας. Να μάθω πολλά και σημαντικά για την τέχνη μας, μέσα από το τρίχρονο εργαστήριο αρχαίου δράματος αλλά και τις παραστάσεις (Αντιγόνη και Κατσούρμπος του Χορτάτση) που ακολούθησαν ,στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Άλλη παράσταση που αξίζει να αναφέρω και που θα την θυμάμαι για καιρό, είναι η Ιλιάδα του Ομήρου σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού( είχα τον ρόλο του Αίαντα). Ύστερα από εννιά μήνες ερευνητικής δουλειάς, εξαντλητικών προβών και κοπιαστικής εκγύμνασης , προέκυψε μία πεντάωρη παράσταση που παίχτηκε για αρκετό διάστημα στην Αθήνα και που δεν άφησε ασυγκίνητο κανέναν θεατή, είτε στην Ελλάδα είτε σε γνωστά φεστιβάλ του εξωτερικού.
Τέλος, δεν μπορώ να μην αναφερθώ και στον Μικρό Χίτλερ του Άρνολντ Μπέρνφελντ. Αγαπημένη παράσταση που σκηνοθετήσαμε, από το τίποτα, με ελάχιστα εχέγγυα αλλά με πολύ πάθος και πίστη ,με τον Γιώργο Χριστοδούλου. Καταφέραμε να μοιραστούμε και να σηκώσουμε στις πλάτες μας την σκηνοθεσία της παράστασης και τις ερμηνείες , να πάμε καλά και να την επαναλάβουμε για δεύτερη χρονιά με μεγάλη επιτυχία. Αυτή η παράσταση ήταν για μένα μεγάλο μάθημα. Αξίζει να τολμάς να κάνεις πράγματα αν έχεις κάτι σημαντικό να πεις. Και τόλμη δεν είναι να κάνεις πράγματα στον αέρα. Πράγματα “τολμηρά’, δήθεν αποδομητικά, ή δεν ξέρω τι. Τόλμη είναι να βρίσκεται μια λειτουργία πάνω στην οποία η φαντασία μπορεί να πετάει κι όχι να ακολουθεί δικές μας ανασφάλειες

Πέρσι ήσουν και σκηνοθέτης στην εκπληκτική παράσταση “ο μικρός Χίτλερ”.Κριτικάρεις τον εαυτό σου σαν ηθοποιό στη σκηνή;

Πρώτα από όλα , αξίζει να πω ότι η σκηνοθεσία δεν είναι κάτι εύκολο. Ο ηθοποιός βέβαια από την άλλη ,ο ηθοποιός καλλιτέχνης , οφείλει να μπορεί και να σκηνοθετήσει τον εαυτό του. Για να μπορεί να αισθάνεται περισσότερο δημιουργός από ότι εκτελεστής. Το να σκηνοθετείς όμως και ταυτόχρονα να παίζεις είναι …, τρελό! Είσαι πάντα με το ένα πόδι στη σκηνή και το άλλο στην πλατεία. Δεν ησυχάζεις λεπτό, δεν μπορείς να αναπαυθείς. Συνέχεια κρίνεις ότι κάνεις. Αυτολογοκρίνεσαι. Δεν αισθάνεσαι ποτέ έτοιμος. Πολλές φορές , δεν αφήνεις να προκύψει κάτι, έτσι αναπάντεχα, που θα σε αιφνιδιάσει ! Χρειάζεται να βουτήξεις στα βαθιά νερά, απ΄όλες τις απόψεις, για να αλιεύσεις μαργαριτάρια !

Πιστεύεις στην συμπτωματική επιτυχία στο θέατρο;

Δεν πιστεύω στο τυχαίο , στις συμπτώσεις. Δεν μπορείς να ξέρεις εξαρχής αν αυτό που παλεύεις να κάνεις θα αφορά τον κόσμο, θα αρέσει, θα κάνει τελικά επιτυχία. Από την άλλη όμως, έχεις δουλέψει πολύ πάνω σ΄αυτό, έχεις αφιερώσει πολύ χρόνο για έρευνα, σπουδή, άσκηση. Έχεις μείνει για καιρό, μόνος μαζί του. Έχεις κοιμηθεί με αυτό, το ‘χεις ονειρευτεί, το ‘χεις ερωτευθεί. Όταν θα φτάσει η στιγμή να παρουσιάσεις το δημιούργημά σου, να το φέρεις στο φως, όσο κι αν γνωρίζεις ότι υπηρετείς την Τέχνη του εφήμερου, θα το προστατέψεις , θα το εναγκαλιστείς, θα το επικοινωνήσεις με τον καλύτερο τρόπο, δεν θα το αφήσεις στο έλεος της τύχης…Καμία επιτυχία στο θέατρο που πιστεύω, δεν ξέρω να έγινε τυχαία. Χωρίς κόπο και βάσανο.

Πές μου κάποιους ρόλους που ονειρεύεσαι να ερμηνεύσεις.

Τα τελευταία χρόνια δεν ονειρεύομαι ρόλους. Θέλω να έχω την δυνατότητα να δουλεύω και ει δυνατόν, χωρίς μεγάλα κενά . Τίποτε απ΄αυτά δεν εξυπακούεται. Επιθυμώ να έχω καλές συνεργασίες, ενδιαφέρουσες συναντήσεις με συνεργάτες της τέχνης του Θεάτρου, σε καλές εργασιακές συνθήκες. Κατά το δυνατόν, γιατί ούτε κι αυτό εξυπακούεται! Θέλω να συναντιέμαι στην δουλειά με συνεργάτες που αγαπούν το θέατρο με πάθος. Από τις συνεργασίες μου θυμάμαι πολλά, από τις ερμηνείες μου, λιγότερα.

Πότε νιώθεις ικανοποιημένος από μία παράσταση που συμμετέχεις;

Όταν ύστερα από μία μακρόχρονη περίοδο προβών, ενδελεχούς έρευνας και κονταροχτυπήματος με την Τέχνη, φτάνεις στο σημείο να παρουσιάσεις την δουλειά σου στο κοινό κι όταν συνειδητοποιείς ότι έχεις κερδίσει, έστω και για μια στιγμή, την προσοχή, το ενδιαφέρον των ανθρώπων που ήρθαν απ΄τα σπίτια τους, πλήρωσαν για να δουν την δουλειά σου και κατάφερες μ΄αυτήν να τους κάνεις να ξεχάσουν για λίγο, το βάρος της καθημερινότητάς τους. Κατάφερες λίγο να αλλάξουν, να μετακινηθούν. Αυτό είναι το στοίχημα όλων των καλλιτεχνών και δεν το πετυχαίνουμε πάντα. Δεν σταματάμε όμως ποτέ να το βάζουμε ως στόχο!

Μπορείς να θυμηθείς ποια ήταν τα συναισθήματά σου την πρώτη φορά που είδες θεατρική παράσταση;

Αλησμόνητη η πρώτη παράσταση που είδα! Ήταν στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου,¨”Οι Όρνιθες” του Αριστοφάνη του θεάτρου Τέχνης, το 1975. Είναι από τις παραστάσεις που δεν γίνεται να ξεχάσεις. Που ριζώνουνε στα φύλλα της καρδιάς σου. Ήμουν μικρός, με είχαν πάει οι γονείς μου. Η πρώτη μου παράσταση σε ανοιχτό και τόσο μεγάλο θέατρο. Από τους Όρνιθες του Τέχνης θυμάμαι όχι μόνο μία εικόνα, μία στιγμή, αλλά ολόκληρη την παράσταση. Εκστασιασμένος την παρακολουθούσα, μου θύμιζε γιορτή. Μία παράσταση που ενώ παιζόταν βράδυ ήταν λουσμένη στο φως. Γεμάτη χρώματα και θεσπέσια μουσική. Οι ηθοποιοί με απλά ευφάνταστα πολύχρωμα κοστούμια να μπαίνουν και να βγαίνουν χοροπηδηχτά, με χάρη, απ’ τη σκηνή και τιτιβίζοντας. Οι θεατές, τόσος κόσμος , σε ένα τεράστιο θέατρο και σε απόλυτη σιωπή, όλοι μαζί να συμμετέχουν σε μια εκστατική γιορτή. Η παράσταση των Ορνίθων που είχα παρακολουθήσει τότε, θα φέρνει πάντοτε στην μνήμη μου την εικόνα μιας ξεχωριστής αισθητικής απολαύσεων!

Πως αποφάσισες να ασχοληθείς με το θέατρο ;

Πολύ συχνά αναρωτιέμαι γιατί κάνω θέατρο. Πως προέκυψε η ανάγκη να ασχοληθώ με το θέατρο. Στην πραγματικότητα ξεκίνησα για να μπορέσω μέσα από δανεικά ρούχα και δανεικό φως, να ρθω πιο κοντά σε μένα. Αυτός ήταν ο στόχος μου. Το αρχικό μου κίνητρο ήταν το ασυνείδητο, το οποίο με τα χρόνια, σιγά σιγά , το συνειδητοποιώ. Αγαπώ το θέατρο. Το θέατρο που έχει κάτι ακατέργαστο, χειροποίητο. Μια γοητευτική αθωότητα. Το θέατρο που αναζητά την αλήθεια, με πίστη ,με πνεύμα ομαδικό.

Πού θα σε δούμε τη φετινή χρονιά;

Φέτος θα επαναλάβουμε την επιτυχημένη παράσταση του Ξένου, του Αλμπέρ Καμύ. Στο Από Μηχανής Θέατρο , από τις 23 /10 – 9 / 1 . Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 9.15 μμ. Είμαστε σε μία δημιουργική φάση, έχουν ξεκινήσει οι πρόβες μας. η παρέα μας μεγάλωσε. Θα έχουμε μαζί μας φέτος και τον αγαπημένο συνάδελφο Μιχάλη Βαλάσογλου που σε διπλή διανομή με τον Μιχάλη τον Οικονόμου, που ήμασταν μαζί από πέρσι, θα παίζουν εναλλάξ Δευτέρα και Τρίτη αντιστοίχως !

Χρωστάς κάπου στη δουλειά σου ένα “ευχαριστώ”;

Νιώθω απέραντη χαρά κι ευγνωμοσύνη για ότι μέχρι στιγμής έχω καταφέρει πλάι σε εξαιρετικούς συνεργάτες. Είχα την τύχη όλα αυτά τα χρόνια που δουλεύω στο θέατρο, να συναντηθώ με σπουδαίους ανθρώπους. Με καλλιτέχνες και εργάτες του θεάτρου που υπηρέτησαν και υπηρετούν το θέατρο με ατόφιο πάθος, με απόλυτη αγάπη κι αφοσίωση.
Μου βγαίνει όμως αβίαστα η ανάγκη να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον πολυαγαπημένο, αξεπέραστο, αείμνηστο, σπουδαίο δάσκαλό μου, τον Λευτέρη Βογιατζή. Με έμαθε να τολμώ, να μην φοβάμαι τον κίνδυνο του λάθους, της αποτυχίας. Να εμπιστεύομαι το κενό, να το αφουγκράζομαι. Να δοκιμάζω με τον ίδιο ζήλο, ξανά και ξανά, μέχρι να με αιφνιδιάσει η αποκάλυψη μιας αλήθειας, της αλήθειας. Να προσπαθώ αενάως με γνώμονα την αλήθεια, την ακρίβεια , την κυριολεξία , σε αναζήτηση πάντα του ουσιαστικού και καίριου .

 

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Αριστούχος της δραματικής σχολής Βεάκη με μουσικές σπουδές και στο ωδείο Πειραιά. Συμμετείχε στο τριετές εργαστήρι αρχαίου δράματος του Λευτέρη Βογιατζή. Κάποιες από τις παραστάσεις που έπαιξε: Οιδίπους επί Κολωνώ του Σοφοκλή (σκηνοθεσία Αλέξης Μινωτής, εθνικό θέατρο),Αντιγόνη του Σοφοκλή (σκ.Λευτέρης Βογιατζής, θέατρο οδού Κυκλάδων),κατσούρμπος του Γ.Χορτάτση (σκ.Λ.Βογιατζής),Πεντάμορφη και το τέρας των Ξένθας καλογεροπούλου-Θωμά Μοσχόπουλου(θέατρο πόρτα),φεγγαρόφωτο του Πίντερ(σκ.Αντώνης Αντύπας,απλό θέατρο),μικρός ήρωςτου Λαγιου(σκ.Στ.Καπλανίδης),υπηρέτης δύο αφεντάδων του Γκολντόνι(σκην.Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος),προσοχή δαγκώνει του Γκέρνυ(σκ.ΑνδρέαςΒουτσινάς,θέατρο Διονύσια),τρείς αδερφές του Τσέχωφ(σκ.Γιώργος Λαζάνης,θέατρο τέχνης),το ημερολόγιο της αμμου του Δ.Κορδάτου(σκ.Τάσος Μπαντής,θέατρο εμπρός),οι σχέσεις του κυρίου Πήτερς του Αρθουρ Μίλλερ(σκ.Νικαίτη Κοντούρη,θέατρο ροές),πλατόνωφ του Τσέχωφ(σκ.Νικήτα Μιλιβόγιεβιτς Κ.Θ.Β.Ε),ηταν όλοι τους παιδιά μου του Μίλλερ(σκ.Γιάννης Ιορδανίδης θέατρο Τζένη Καρέζη),ιλιάδα του Ομηρου(σκ.Στάθης Λιβαθινός),ο μικρός Χίτλερ του Μπέρνφελντ(Γ.Μιχελής-Γιώργος Χριστοδούλου,θέατρο του Νέου κόσμου),ξένος του Αλμπέρ Καμύ(θέατρο 104) κ.ά
Στην τηλεόραση έχει λάβει μέρος στις σειρές: σκιές στο περιστύλιο, εν Ιορδάνη,Σ το παρα πέντε, αν υπήρχες θα σε χώριζα.

 

 

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

@Vasilis_Theodorou

(Καλλιτεχνική επιμέλεια)

Πείτε μας τη γνώμη σας

karmiko.gr

karmiko.grΈλα στον κόσμο του karmiko.gr και γνώρισε αληθινούς ανθρώπους, μέσα από αληθινές συνεντεύξεις, ταξίδεψε σε μαγικούς προορισμούς, ενημερώσου, αγάπα τον εαυτό σου και αξιοποίησέ τον, με μυστικά ομορφιάς, συμβουλές ειδικών, προτάσεις διασκέδασης, γεύσεις και όλα αυτά με τόλμη για το παρόν και αισιοδοξία για το αύριο…

Τρόποι Επικοινωνίας

Θέλεις να ακουστεί η φωνή σου μέσω του karmiko.gr;

Συμπλήρωσε τη φόρμα και που ξέρεις, μπορεί να το δεις να δημοσιοποιείται στο karmiko.gr

Developed by SiteNemesis.com

Close

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. <br/> Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο